när du är redo för en intelligent politik

Kanske har du sett de tre första engelska orden i något sammanhang? Kanske har du speciellt sett orden om du varit på semester i utlandet och varit i närheten av människor som lever mer intelligent nära naturen?


(Please copy this image! Kopiera gärna denna bild! Texten ovan har gjorts med gratisprogrammet GIMP som finns tillgängligt i operativsystemet Linux med funktionen File-Create-Logos-Particle trace.)

Reuse betyder återanvända. Det kan ex. handla om en så enkel sak som att man använder en PET-flaska flera gånger till olika saker innan den stoppas i återvinningscentralens maskin för PET-flaskor eller att man sparar saker som man kan ha användning för senare och inte köper nytt hela tiden eller att man annonserar ut saker eller skänker saker som man använt färdigt.

Reduce betyder reducera, dvs. minska. Motsatsen till att reducera heter tillväxt. Man kan reducera på många olika sätt. Man kan reducera befolkninen genom att alla bara skaffar ett eller två barn. Man kan reducera bensinförbrukningen genom att cykla eller åka tåg. Om man ex. hugger ner träd utan att plantera nya och inte skogen växer upp igen i samma takt som den huggs ner så betyder det att man måste reducera nedhuggningen av skogen om det ska finnas skog i framtiden.

Recycle betyder att man återanvänder grundmaterialet. Det kan exempelvis vara en viss typ av papper, plast eller metall. Det gör man genom att återföra grundmaterialet in i tillverkningsprocessen igen genom att smälta ner det eller lösa upp det igen så man slipper använda nytt råmaterial från ex. skogs-, olje- eller gruvindustri.

Refuse betyder vägra. Det kan betyda att man vägrar plastpåsar och istället väljer att stoppa saker direkt i sin ryggsäck eller att man säger blankt nej till mat som inte är miljövänlig. Det kan betyda att man vägrar att åka bil själv och istället samåker kollektivt eller cyklar till skolan eller jobbet.

React betyder reagera. Att reagera är att efter en händelse få en reaktion som sedan kan leda till en tankeprocess och sedan ofta leder till en handling. Det kan handla om att ett kärnkraftverk exploderar i ex. Tjernobyl och som förgiftar marken med radioaktivt avfall och som sedan leder till att människor börjar fundera på om kärnkraften ska avskaffas och ersättas med saker som är trygga. Detta kan exemplevis leda till handlingen att man organiserar sig för sol- vind och vattenkraft eller att man i alla fall byter till ett elbolag som gynnar sol-, vind- och vattenkraft.

Respond betyder att man ger en respons ungefär som att man reagerar, men ordet respons är intressant för det kan i Engelskan sättas samman med ordet ability som betyder förmåga och blir då responsibility. Responsibility betyder alltså i princip ”förmågan att ta ansvar”. Att ha officellt ansvar är inte samma sak som att man verkligen har förmågan att ta ansvar. Har du förmågan att ta ansvar? Då är du verkligen intelligent tycker vi i Intelligent Union för det har inte de flesta politiker som styr landet förmågan till idag.

Flera av dem köper beninslukande bilar fast det finns elektriska bilar och flera av dem köper smutsig el-energi fastän de har gott om pengar och kan köpa energi som skapats med sol-, vind- och vattenkraft. Många av dem bor i stora hus som enkelt skulle kunna vara mindre eller ha fler människor som bor i dem. Och konstigt nog så stödjer flera av dem krig i världen.

Men det hänger också på dig. Vilka politiker väljer du i valet? Hur bor du? Har du engagerat dig själv och andra människor? Vilka partier är egentligen för en avveckling av kärnkraften och vilka partier är egentligen emot krig idag? Vet du det när du röstar i valet?

MVH
MrHappy72

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: