när du är redo för en intelligent politik

Aftonbladet avslöjar idag hur Socialdemokraterna har styrts åt höger av näringslivet.
Aftonbladet visar upp hur en PR-byrå har anlitats för att på så vis skapa och styra en ny Socialdemokratisk politik genom media. Planen är att plantera debattartiklar som pekar i en speciell riktning och betala PR-konsulter för närvaro på valvakor, samt för valanalyser.

Bild av muta med 50 Euro

PR-byrån fick kampanjhjälp genom före detta socialdemokrater. Priset lär ha varit fyra miljoner kronor för att kampanja. Svenskt Näringsliv påstår att all deras lobbying sker helt öppet.

Flera S-politiker kan antas vara nåot purkna efter Aftonbladets avslöjande. Sannolikt både de som avslöjats och de som blivit lurade. Riksdagsmannen Anders Ygeman anser nu att lagstiftning måste övervägas för att tvinga lobbyisterna att lägga alla korten på bordet.

[edit 19 dec] Fantastiska Aftonbladet avslöjar nu igen att även Facket lurades av kärnkraftslobbyn Seko upptäckte att de användes som fasad av pr-byrån Prime. ”Det var mer en fråga om utbyggnad av kärnkraften”. Niklas Nordström på PR-byrån Prime påstår att ”Min åsikt är inte till salu”[/edit 19 dec]

[edit 22 dec] Fantastiskt igen av Aftonbladet. Niklas Nordström var beredd att kommentera uppdraget via mejl. Men när Aftonbladet kom med frågor om vem som godkänt pr-konsult-kostnaden ändrade han sig.[/edit 22 dec]

Lösningen
Jo. Det kan verkligen vara lämpligt att synliggöra lobbyismen som Anders Ygman säger. I Aftonbladet finns det ibland kampanjer från ex. Volvo och det framgår tydligt att det är just en kampanj.

Om man skulle föra över denna princip på dessa uppenbara kampanjer så innebär det i så fall att ex. bloggaren Erik Laakso skulle bli tvungen att ange i sina artiklar att han är avlönad och av vem, samt att det är en politisk kampanj varje gång han skriver något som avlönad PR-konsult.

Nu har givetvis Erik Laakso rätt i att man kan vara betald och samtidigt skriva precis vad man tycker, men sannolikheten för att bli betald av Svenskt näringsliv om man är emot Svenskt näringslivs slutsatser om framtidens tillväxt på krita, som Birger Schlaug skriver om, måste ändå anses som minimal. Det är just därför det borde anses som en kampanj, lobbyism eller kanske rent ut av mutor eller mutbrott om det inte redovisas i artikeln vem som betalat för den eller om man verkligen är oberoende som skribent.

/MrHappy72
Medlem i Intelligent Union

PS. Denna artikel är skriven utan betalning från någon. Drivkraften är en bättre framtida politik som kan gynna alla människor och förhoppningen om att kunna hjälpa en framtida styrning av Sverige i rätt riktning.

Bloggare om incidenten:
Badlands Hyena ”Min värsta mardröm skulle vara att muslimska schejker anlitade PR-byråer för att förbereda marken för ett nytt kalifat.”
Röda Berget ”En rökt Laaks(o) med brallorna i knävecken”

Kommentarer till: "Lobbying/mutor synliggörs och vi har lösningen" (3)

 1. Jag funderade en stund varför detta inlägg hamnat i min SPAM-korg och efter att ha tittat lite djupare ser jag att partiet som saluförs kan anses vara raistiskt.

  Jag är för att människor med verkliga flyktingskäl ska ges uppehållstillstånd i Sverige MEN även jag har blivit kulturschockad en gång i Indien så jag har förståelse för att människor kan reagera kraftigt och bli en aning obalanserade.

  Dessutom anser jag att det är viktigt i en demokrati att vi lyssnar på varann och pratar om det. Därför godkänner jag kommentaren som visseligen kan anklagas för att vara negativ i vissa avseenden men kommentaren har samtidigt en potential, en ansvarsvilja och en energi för att förändra demokratiskt och DET är mycket positivt.

  Denna energi behövs och den kan alltid kanaliseras på ännu mer positivt vis och bli likt ett vackert skepp som dessutom har ett roder som leder fram till målet.

  Den som tycker att det är fel och har ett positivare förslag kan gärna ta upp debatten här.

  /MrHappy72

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: